dimarts, 8 de maig del 2012

Marc Vinyals: “L’objectiu és que arribin més Riveroles”

El Barça avui dia és un model de cantera. A l’esglaó més baix del futbol base blaugrana hi ha la FCB Escola, on el Marc Vinyals entrena els equips “Villa” del benjamí i “Pedro” de l’aleví. I és que tots els equips de la FCB Escola tenen noms de jugadors del primer equip, amb el qual s’enmirallen i al qual aspiren a arribar els prop de 300 nens i nenes que formen part de l’Escola

Marc Vinyals (primer per l'esquerre) i altres tècnics de la FCBEscola



El Barça és avui dia admirat a tot el món pel seu model basat en la Masia. Quin és el secret perquè contínuament sorgeixin tants i tan bons jugadors pel primer equip?

Una de les coses més positives que té el club és que el Barça té un model.
Sigui qui sigui l’entrenador, l’equip te una manera de jugar i una filosofia, per això el millor fitxatge pel barça és un jugador de la cantera, ja que des de petits estan seguint el model barça i quan fitxes un jugador de fora li costa molt d’acostumar-se.

Fa mig any , en un partit de transcendència mundial com és la final del Mundial de Clubs en què el Barça va derrotar al Santos per 4-0, l’entrenador rival va declarar que el Barça havia jugat amb un “3-7-0” com a sistema tàctic. Com es defineix l’esquema, l’estil i el joc de l’equip de Guardiola?

Cadascú té la seva opinió i si estan ben argumentada totes són molt respectables, però l’únic que pot opinar és Guardiola que és el que sap com col•loca els jugadors i el perquè els col•loca així. Jo crec que aquest Barça és difícil d’encasellar dins un esquema tàctic numèric perquè tots els jugadors es mouen constantment formant dibuixos diferents.
A més, una de les coses bones que té aquest equip de Guardiola és que el primer jugador que defensa és el que perd la pilota i els altres 10 el segueixen pressionant el rival per tot el camp.

Amb l’arribada de Rossell, es van professionalitzar les categories inferiors del club. En què ha beneficiat això al funcionament de la cantera?

Als entrenadors sempre se’ls demana molta implicació i si el sou no és corresponent es fa complicat combinar-s’ho amb altres feines o activitats. Trobo que és un gran avantatge. Si vols exigir als entrenadors els hi has de pagar un sou per viure. Ara fan un horari laboral normal de 8 hores diàries i el club se’n beneficia perquè pots parar molta més atenció a la teva feina d’entrenador, veure més partits, formar-te,etc.

Què tenen de diferent, què caracteritza o què s’ha de tenir per poder ser entrenador de la cantera del Barça?

Una de les coses que fa falta és molta il•lusió per la teva feina, a part de tenir la formació adequada i ganes d’aprendre. Entrenar dins del Barça és una gran oportunitat i has de ser conscient que tú també has d’estar continuament forman-te perquè estàs rodejat de gent que en sap molt. T’ha d’agradar que el teu equip tingui un bon tracte amb la pilota i has de tenir molt presents els valors que ensenyes a part del futbol ja que estem treballant amb nens. Són coses bàsiques però que molta gent no té en compte i és el que més es valora.

Des de la cantera s’imiten els esquemes tàctics del primer equip?

Si, com he dit al principi, el barça és un model, la qual cosa vol dir que des de petits es treballa en la mateixa línia. Quan es juga a futbol 7 s’utilitza el sistema 1-3-2-1 per simular la posició dels laterals que son carrilers, el doble pivot que es mou constantment donant sortida i un punta amb molta mobilitat deixant espais als jugadors que s’incorporen. Un cop passem a futbol 11 el sistema és idèntic al del primer equip, on depenent dels jugadors que tinguis has d’intentar treure el màxim potencial però sempre amb el model Barça que és el més important. 

Martí Perarnau diu al seu llibre El camí dels campions que el model “Barça” fa molts anys que es duu a terme a la cantera però que no sempre s’ha tingut en compte per part d’alguns entrenadors del primer equip que han passat. La clau és ser fidels al model a les verdes i a les madures?

Jo des de que he tingut la sort d’estar col•laborant amb el barça he estat amb dos entrenadors i dos presidents diferents i el model del Barça sempre ha sigut al mateix. Han canviat maneres de fer, detalls, però la manera de treballar, de tractar els nens, d’inculcar una manera de jugar sempre ha sigut la mateixa. És el que parlava abans, tenim un model de joc molt clar i des de petits ensenyem als nostres jugadors com portar-lo a terme. Per això veiem aquestes virgueries quan són grans.

Com influeix a la cantera veure que l’entrenador del primer equip confia i dóna oportunitats als d’abaix?

Influeix molt positivament. Qualsevol jugador de qualsevol equip, si estàs a l’equip amateur i veus que l’entrenador del primer equip confia en tu, rendiràs molt més que no si veus que fitxen cracks d’altres equips per la demarcació on jugues. Això baixa la moral i en alguns casos pot fer que la progressió del jugador s’estanqui . Per tant crec que per a ells és una motivació. A més avui dia el Barça és un mirall per als grans clubs europeus.

Com funciona la FCB Escola?

A la FCB Escola hi ha prop de 250 nens. Els equips no acostumen a ser de més de 10 jugadors. Cada
primavera fem proves per admetre nous jugadors. Rebem al voltant de 300 nens i nenes però òbviament no els podem admetre tots. L’èxit del Barça i fins i tot d’alguns jugadors sortits de la FCB Escola fa que cada cop vulgui venir més gent. Nosaltres dividim la formació en 3 etapes: iniciació pels més petits , preformació i formació; i els fem competir en lligues internes.

Quin objectiu es persegueix a la FCB Escola?

L'equip "Pedro" es prepara abans d'un partit
Aquí tenim clar que molt pocs nois dels que portem arribaran a ser professionals. Per això, més enllà d’ensenyar-los a jugar a futbol, i a jugar a futbol seguint el model Barça, nosaltres intentem inculcar-los valors que independentment del què es dediquin en el futur els serveixin per a tota la vida. Els nens aquí s’ho han de passar bé, aprendre a jugar a futbol i sobretot aprendre els valors que estan engrandint tant aquest club. Si a més podem encaminar algun jugador cap al professionalisme o cap al primer equip, doncs bingo.

Jugadors com Martí Riverola han passat per tots els trams de la cantera culé incloent la FCB Escola i actualment són a un pas del primer equip. Com valoreu això els que treballeu allà?

És un orgull màxim i el que dóna sentit a la nostra feina. Jo encara no hi era quan Riverola va passar per la FCB Escola però alguns companys que van coincidir amb ell en parlen meravelles. L’objectiu és que cada cop hi hagi més Riveroles, això voldrà dir que aquí a baix, amb els més petits, també estem fent una bona feina i que la FCB Escola té raó de ser.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada